Oxford onderzoek : 90% minder kans op ziekenhuisopname door Budesonide

6 maart 2021

Op 23 juli 2020 berichten wij al over de succesvolle behandeling met budesonide door dokter Richard Bartlett : https://zelfzorgcovid19.nl/ic-in-48-uur-leeg-met-geinhaleerde-budesonide/
Een recent onderzoek, 9 Februari 2021, van de Oxford universiteit bevestigt de effectiviteit van deze behandeling.
Aan het onderzoek namen patienten met milde COVID-19 symptomen deel.
Ze begonnen thuis budesonide via een inhaler te gebruiken binnen 7 dagen na de aanvang van de symptomen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat vroegtijdige behandeling met budesonide het risico op spoedeisende zorg of ziekenhuisopname met 90% vermindert.

Een gerandomiseerd klinisch onderzoek uit Oxford met een dergelijke positieve uitkomst mogen we toch wel “beloftevol” noemen?

Het Adviespanel Innovatieve Behandelingen COVID-19 adviseert het ministerie van VWS over beloftevolle nieuwe coronabehandelingen.
Zou deze instantie niet meteen aan de slag moeten gaan om vroegtijdige thuisbehandeling met budesonide in Nederland te adviseren?
En wat te denken van het NHG of de SWAB? Tot op heden staat budesonide nog niet eens benoemd als medicamenteuze behandeling voor COVID-19.

 

Bron : https://www.ox.ac.uk/news/2021-02-09-common-asthma-treatment-reduces-need-hospitalisation-covid-19-patients-study#

Vroegtijdige behandeling met een medicijn dat vaak wordt gebruikt om astma te behandelen, lijkt de behoefte aan spoedeisende zorg en ziekenhuisopname bij mensen met COVID-19 aanzienlijk te verminderen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Uit de STOIC-studie bleek dat geïnhaleerde budesonide dat binnen zeven dagen na het begin van de symptomen aan patiënten met COVID-19 werd toegediend, ook de hersteltijd verkortte. Budesonide is een corticosteroïde die wordt gebruikt bij de langetermijnbehandeling van astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).

De bevindingen van de gerandomiseerde fase 2-studie, die werd ondersteund door het NIHR Oxford Biomedical Research Center (BRC), werden gepubliceerd op de pre-printserver van medRxiv. De bevindingen van 146 mensen – van wie de helft 800 microgram van de medicatie tweemaal per dag gebruikte en de helft de gebruikelijke zorg – suggereert dat geïnhaleerd budesonide het relatieve risico op spoedeisende zorg of ziekenhuisopname met 90% verminderde in de onderzoeksperiode van 28 dagen.

Deelnemers die de budesonide-inhalator kregen toegewezen, hadden ook een snellere vermindering van koorts, symptomen en minder aanhoudende symptomen na 28 dagen. Professor Mona Bafadhel van het Nuffield Department of Medicine van de universiteit, die de proef leidde, zei: ‘Er zijn belangrijke doorbraken geweest bij COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, maar even belangrijk is de behandeling van vroege ziekten om klinische achteruitgang en de behoefte aan spoedeisende zorg en ziekenhuisopname te voorkomen, vooral voor de miljarden mensen wereldwijd die beperkte toegang hebben tot ziekenhuiszorg.

De studie toonde ook aan dat er een vermindering was van aanhoudende symptomen bij degenen die budesonide kregen. Prof Bafadhel, een respiratoire consulent die ook werkzaam is bij de Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, zei: ‘Hoewel dit niet het primaire resultaat van de studie is, is dit een belangrijke bevinding. Het is bemoedigend om de afname van aanhoudende symptomen 14 en 28 dagen na behandeling met budesonide te zien.

Aanhoudende symptomen na de eerste ziekte van COVID-19 zijn naar voren gekomen als een probleem op de lange termijn. Elke interventie die dit zou kunnen aanpakken, zou een grote stap voorwaarts zijn. ‘ De proef werd geïnspireerd door het feit dat in de vroege dagen van de pandemie patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, die vaak geïnhaleerde steroïden voorgeschreven kregen, significant ondervertegenwoordigd waren onder degenen die met COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in en mis de laatste updates niet!