Oud nieuws uit 2005 : Chloroquine is een krachtige remmer van SARS-coronavirusinfectie en -verspreiding.

7 april 2020

Ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS) wordt veroorzaakt door een nieuw ontdekt coronavirus (SARS-CoV). Er is momenteel geen effectieve profylactische of post-blootstellingstherapie beschikbaar.

https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-422X-2-69

Resultaten

We melden echter dat chloroquine sterke antivirale effecten heeft op SARS-CoV-infectie van primaatcellen. Deze remmende effecten worden waargenomen wanneer de cellen worden behandeld met het medicijn, hetzij voor of na blootstelling aan het virus, wat zowel profylactisch als therapeutisch voordeel suggereert. Naast de bekende functies van chloroquine, zoals verhoging van de endosomale pH, lijkt het geneesmiddel te interfereren met de terminale glycosylering van de cellulaire receptor, het angiotensine-converterend-enzym 2. Dit kan een negatieve invloed hebben op de virus-receptor-binding en de infectie opheffen, met verdere vertakkingen door de verhoging van de vesiculaire pH, wat resulteert in de remming van de infectie en de verspreiding van SARS CoV bij klinisch aanvaardbare concentraties.

Conclusie

Chloroquine is effectief in het voorkomen van de verspreiding van SARS CoV in de celcultuur. Gunstige remming van de virusverspreiding werd waargenomen wanneer de cellen vóór of na een SARS CoV-infectie met chloroquine werden behandeld. Bovendien is de hierin beschreven indirecte immunofluorescentietest een eenvoudige en snelle methode voor het screenen van SARS-CoV-antivirale verbindingen.

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in en mis de laatste updates niet!