NHG paracetamol-advies mogelijk schadelijk met name voor ouderen

26 juli 2021

In de NHG standaard COVID-19 staat dat er geen specifieke behandeling voor COVID-19 is in de huisartsenpraktijk. Dat is op zich al kwalijk, maar het kan nog erger.
Zij schrijven “Adviseer bij griepachtige klachten, zoals keel- of spierpijn, zo nodig paracetamol”. Dat advies blijkt schadelijke gevolgen te kunnen hebben.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat paracetamol bij ouderen met onderliggende aandoeningen de ernst van COVID-19 kan verergeren!

In oktober 2020 meldden Sestili en Fimognari dat paracetamol de consumptie van glutathion (GSH) induceert of verergert bij oudere patiënten die getroffen zijn door een vroege of milde COVID-19, waardoor het risico op verergering van de ziekte bij deze patiënten aanzienlijk wordt vergroot.  Vermindering van GSH is een aandoening die bijzonder ernstig is voor de antioxiderende en ontstekingsremmende reactie van het individu en het is begrijpelijk dat de uitputting ervan cruciaal is voor de verslechtering van COVID-19.Verlaging van de plasma- en intracellulaire GSH-spiegels is typisch bij oudere patiënten, vooral als ze getroffen zijn door het metabool syndroom,

Het belang van GSH blijkt wel uit het feit dat Polonikov een laag GSH niveau de meest waarschijnlijke oorzaak van ernstige COVID-19 noemt. Hij zag dat de COVID patienten met een goed GSH niveau snel herstelden en de patient met een laag GSH niveau niet.
Om een laag GSH niveau te verhogen kan gebruik gemaakt worden van N-acetyl cysteïne (NAC). Onder andere door Ibrahim is NAC succesvol toegepast bij de behandeling van COVID-19.

Bron : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.27158

Invloed van NAC en PAC (paracetamol) op ernst van COVID-19.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.579944/full

 

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in en mis de laatste updates niet!