Kortademig en moe na COVID-19

1 april 2021

Veel mensen die COVID-19 hebben gehad hebben last van lang aanhoudende klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst, spierpijn, concentratieverlies, inspanningsintolerantie en meer klachten.

Dit fenoneem komt wel vaker voor na een infectie zoals bij Lyme, Q-koorts of Pfeiffer.

De officiële naam is PostAcute gevolgen van SARS CoV 2 infectie, oftewel PASC. Er wordt onderzoek naar gedaan en in Nederland is een groep opgezet met de naam C-Support die 4 miljoen euro heeft gekregen van VWS voor het opzetten onderzoek en zorg voor deze patiënten. Deze groep wordt geleid door oud huisarts Alfons Olde Loohuis die ook bekend is geworden door het oprichten van Q-support, voor chronische vermoeidheid na Q-koorts.

De zorg die daar wordt gegeven bestaat veelal uit dieet advies, fysiotherapie en ergotherapie zegt Vektis na bestuderen van de declaratie gegevens van Covidherstelzorg.

Inmiddels hebben zich 1700 mensen aangemeld die langer dan 3 maanden klachten hebben (het werkelijke aantal in Nederland ligt, gezien de verschillende facebook groepen waarschijnlijk boven de 10.000).

Helaas werkt de bovengenoemde aanpak niet altijd en blijven mensen lang ziek met bovenstaande klachten zonder dat ze precies weten hoe het komt. Zie hoe een longarts dat beschrijft in medisch contact.

( Medisch Contact-09 maart 2012)

Het is de overtuiging van huisarts en orthomoleculair arts drs. R. Elens dat dit te maken heeft met een biochemische vicieuze cirkel die de energie aanmaak in de energiefabriekjes (de mitochondriën) verstoort.

In die energiefabriekjes wordt normaal gesproken onze brandstof gemaakt met de naam ATP. Die productie is zo groot als je lichaamsgewicht per dag. Als deze ATP aanmaak stagneert dan krijgen mensen veel last van energietekort en kunnen ze daardoor bijna niets meer.

Je kunt de energiefabriekjes vergelijken met een waterkrachtcentrale. Als het water hoog staat draait het rad hard en wordt er veel energie gemaakt. Als er ergens een lek is staat het water laag en draait het rad nauwelijks.

Door deze lekken in de celwand van de energiefabriekjes, veroorzaakt door hele reactieve zuurstof- en stikstofmoleculen ( de zogenaamde vrije radicalen ), functioneren deze fabriekjes niet meer en ontstaan klachten. Met name de produktie van peroxynitriet is de boosdoener.

Deze agressieve moleculen veroorzaken veel schade en moeten geneutraliseerd worden. Bij sommige mensen gebeurt dat niet en deze krijgen veel last. Bloedonderzoek laat niets zien, specialisten weten er geen raad mee en fysiotherapie, ergotherapie en cognitieve gedrag therapie de zgn revalidatie trajecten werken dan ook niet.

Neem dhr K. hij heeft in het verleden Lyme en recent COVIVD-19 gehad. Hij was een hardloper, drie keer per week 15 km en een drukke baan met lange dagen. Na de COVID-19 kon hij niets meer. Volledig uitgeput. Verwezen naar longarts; cardioloog; internist; huisarts niemand kon wat vinden. Contact opgenomen met Q-support. Ingezette fysio-, ergo- en revalidatie-traject had geen effect. Na een fysiotherapie sessie van 10 min was hij 2 dagen aan het bijkomen. Hij heeft de praktijk van drs. Elens bezocht en na onderzoek heeft hij een gepersonaliseerde therapie gestart om de biochemische situatie te herstellen. Na 4 weken was de energievoorziening weer terug op het oude niveau en is hij weer gaan werken.

Hieronder vind je schematisch hoe de behandeling werkt.

Deze cirkel wordt ook wel de NO / ONOO cycle genoemd. In het geval van COVID-19 begint het bij de zwarte cirkel. Dit veroorzaakt een enorme toename van stikstofoxide en superoxide. Als het heel erg slecht gaat eindigen mensen op de IC.

Bij minder ernstige verlopende schade raken de energiefabriekjes beschadigd en kunnen geen energie meer maken. Nu is het zaak om eerst de infectie(s) te bestrijden en tevens op elk van de cirkels een behandeling te doen.

Gelukkig is het te onderzoeken of je er last van hebt door markers van oxidatieve stress, nitrosatieve stress en organische zuren te meten in de urine. Na grondige analyse van uw persoonlijke situatie kan de functie van de energiefabriekjes weer hersteld worden.

Indien u meer wil weten kunt u een email sturen naar info@zelfzorgcovid19.nl

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in en mis de laatste updates niet!