Beschermt Vitamine D tegen COVID-19?

15 mei 2020

Dr. JoAnn Manson, professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School en Brigham and Women’s Hospital.

https://www.medscape.com/viewarticle/930152?src=soc_tw_share

Er zijn nieuwe en groeiende bewijzen dat de vitamine D-status relevant kan zijn voor het risico op het ontwikkelen van een COVID-19-infectie en voor de ernst van de ziekte.

Ik wil graag met u praten over vitamine D en COVID-19. Is er mogelijk een beschermende rol?

We weten al heel lang dat het belangrijk is om een tekort aan vitamine D te vermijden voor de gezondheid van de botten, de cardiometabolische gezondheid en andere doeleinden. Maar het kan nu nog belangrijker zijn dan ooit. Er zijn nieuwe en groeiende bewijzen dat de vitamine D-status relevant kan zijn voor het risico op het ontwikkelen van een COVID-19-infectie en voor de ernst van de ziekte.

We weten ook dat vitamine D een immuunmodulerend effect heeft en de ontstekingsreactie kan verminderen. M.a.w. voldoende vitamine D kan een cytokine storm helpen voorkomen!

Vitamine D is belangrijk voor de aangeboren immuniteit en bevordert de immuunfunctie tegen virusziekten. We weten ook dat vitamine D een immuunmodulerend effect heeft en de ontsteking kan verminderen, en dit kan relevant zijn voor de ademhalingsreactie tijdens COVID-19 en de cytokinestorm die is aangetoond.

Er zijn laboratorium (celcultuur) studies van respiratoire cellen die enkele van deze effecten van vitamine D documenteren. Er is ook bewijs dat patiënten met luchtweginfecties de neiging hebben om lagere bloedspiegels van 25-hydroxy-vitamine D te hebben.

In feite was er ongeveer een achtvoudig hoger risico van het hebben van een ernstiger ziekteverloop onder degenen met vitamine D-deficiëntie in vergelijking met degenen die voldoende vitamine D-niveaus hebben.

Er is nu ook bewijs van COVID-19 patiënten. In een observatiestudie van drie Zuid-Aziatische ziekenhuizen was de prevalentie van vitamine D-deficiëntie veel hoger bij mensen met een ernstige COVID-ziekte in vergelijking met mensen met een milde ziekte. In feite was er ongeveer een achtvoudig hoger risico van het hebben van een ernstiger ziekteverloop onder degenen met vitamine D-deficiëntie in vergelijking met degenen die had voldoende vitamine D-niveaus hebben.

Er is ook bewijs van een meta-analyse van gerandomiseerde klinische proeven met vitamine D-suppletie, waarbij wordt gekeken naar acute luchtweginfecties (boven en onder). Dit werd gepubliceerd in het British Medical Journal 2 jaar geleden, waaruit blijkt dat vitamine D-suppletie geassocieerd werd met een significante vermindering van deze luchtweginfecties. Over het geheel genomen was het gemddeld slechts een reductie van 12%, maar juist onder de deelnemers die een diepgaand vitamine D-tekort hadden op de basislijn (zoals een bloedspiegel van 25-hydroxy-vitamine D van minder dan 10 ng/mL), was er een 70% lager risico op een luchtweginfectie met vitamine D-suppletie.

Het bewijs is dus behoorlijk overtuigend aan het worden. Het is belangrijk dat we onze patiënten aanmoedigen om buiten te zijn en fysiek actief te zijn, met behoud van sociale afstandelijkheid. Dit zal leiden tot een verhoogde synthese van vitamine D in de huid, alleen al door de incidentele blootstelling aan de zon.

Het dieet is ook belangrijk. Iedereen zou de etiketten van voedingsmiddelen moeten lezen waarop het vitamine D-gehalte staat vermeld. Voedselbronnen die hoger zijn in vitamine D zijn onder andere verrijkte melkproducten, verrijkte granen, vette vis en zongedroogde paddenstoelen.

Voor patiënten die niet in staat zijn om buiten te zijn en ook een lage inname van vitamine D hebben, is het heel redelijk om een vitamine D-supplement te overwegen. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D in de voeding is 600-800 IE/dagelijkse hoeveelheid, maar gedurende deze periode zou een multivitamine of supplement met 1000-2000 IE/dagelijkse hoeveelheid vitamine D redelijk zijn.

We zijn bezig met het plannen van een gerandomiseerde klinische studie van vitamine D-supplementatie in matige tot hoge doses om te zien of het een rol speelt bij het risico op het ontwikkelen van COVID-19 infecties en ook bij het verminderen van de ernst van de ziekte en het verbeteren van de klinische resultaten.

In de tussentijd is het belangrijk om maatregelen aan te moedigen die, op een populatie-brede basis, het risico op een vitamine D-deficiëntie verminderen.

In de tussentijd is het belangrijk om maatregelen aan te moedigen die, op een populatie-brede basis, het risico op een vitamine D-deficiëntie verminderen.

Hartelijk dank voor uw aandacht. Dit is JoAnn Manson. Blijf veilig.

Dr. JoAnn Manson is professor geneeskunde aan de Harvard Medical School; en hoofd van de afdeling Preventieve geneeskunde in Brigham and Women’s Hospital, in Boston, Massachusetts.

Contact

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in en mis de laatste updates niet!